09. Μασάζ με βεντούζες – Παραδοσιακή θεραπεία


09. Μασάζ με βεντούζες – Παραδοσιακή θεραπεία

 Το μασάζ με βεντούζες είναι μια τεχνική στην οποία οι βεντούζες χρησιμοποιούνται βοηθητικά κατά τη μάλαξη.

Από τα παλαιότερα χρόνια, από τον Ιπποκράτη έως και σήμερα, η χρήση της βεντούζας γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς. Η θεραπευτική μέθοδος της βεντούζας στηριζόταν στη δημιουργία μιας δύναμης τοπικά στο δέρμα, της απορροφητικής δύναμης από αρνητική πίεση. Αυτή η δύναμη έχει ως σκοπό να έρθει τοπικά το αίμα στην επιφάνεια με τη βοήθεια ποτηριών- βάζων ως βεντούζες.

Οι βεντούζες έχουν σαν κύριο στόχο την τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες και οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό. Επίσης, μειώνουν αισθητά τα οίδημα, μειώνουν του μυϊκούς πόνους, γιατί διασπείρουν το γαλακτικό οξύ που είναι συγκεντρωμένο στους μυς, μειώνουν την κυτταρίτιδα και βοηθούν στο κρυολόγημα. Πέρα από αυτές τις ενδείξεις, οι βεντούζες ως θεραπευτικό μέσο χρησιμοποιούνται και σε άλλα προβλήματα, όπως στη δυσμηνόρροια, στους ρευματικούς και χρόνιους πόνους. Πάντα θα πρέπει να ενημερώνεστε από τον ειδικό θεραπευτή για τις αντενδείξεις της κάθε τεχνικής.

Πριν ο θεραπευτής ξεκινήσει την τεχνική μασάζ με βεντούζες, ο θεραπευτής πρέπει να αλείψει την επιφάνεια του δέρματος με λάδι και μετά να εφαρμόσει τις βεντούζες. Έτσι, ο θεραπευτής θα μπορεί να μετακινεί τις βεντούζες σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς να τις αποκολλήσει από το δέρμα.

Η τεχνική αυτή δεν προκαλεί πόνο, δημιουργεί όμως το αίσθημα του τραβήγματος, λόγω της απορροφητικής δύναμης. Είναι πολύ πιθανό μετά το τέλος της θεραπείας να δημιουργηθούν κάποιες μελανιές από το ρούφηγμα. Εάν έχετε αυτό το σύμπτωμα μην ανησυχήσετε, είναι απολύτως λογικό και εξαφανίζονται μετά από λίγες μέρες.

Αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο θεραπείας που έχει αντέξει στην πάροδο του χρόνου.
Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΡΙΟ 2016, από μεγάλους αθλητές (Φέλπς).