Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις


01. Η «φυσικοθεραπεία» είναι διαφορετική από την «φυσιοθεραπεία»;

Δεν είναι λίγες οι φορές που μου τέθηκε το ερώτημα αν είμαι «φυσικοθεραπευτής ή φυσιοθεραπευτής», ή αν η «φυσικοθεραπεία» είναι διαφορετική από την «φυσιοθεραπεία». Η απάντηση βέβαια είναι πως η έννοια των λέξεων «Φυσικοθεραπεία» και «Φυσιοθεραπεία» είναι ταυτόσημη, απλά η λέξη «Φυσιοθεραπεία» χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και προερχόμενη από την αγγλική fysiotherapy. Φυσικοθεραπεία λοιπόν, όπως φαίνεται και από την ίδια την λέξη (φυσικό + θεραπεία), ονομάζεται η επιστήμη που βοηθά στη θεραπεία και αποκατάσταση προβλημάτων, με φυσικά μέσα.

02. Σε ποιους απευθύνεται η φυσικοθεραπεία;

Η φυσιοθεραπεία απευθύνεται, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε όλους όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα πόνου, κίνησης ή λειτουργικότητας, το οποίο μπορεί να έχει προκληθεί από παράγοντες όπως: τραυματισμοί, διάφορες παθήσεις, κακή στάση σώματος, ηλικία, περιβαλλοντικοί παράγοντες κτλ.
Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και προληπτικά, εξασφαλίζοντας καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

03. Πρέπει να έχω κάτι μαζί μου στην πρώτη εξέταση;

Καλό είναι να έχετε μαζί σας την ιατρική διάγνωση καθώς και τα αποτελέσματα εξετάσεων που πιθανόν έχετε κάνει όπως π.χ. ακτινογραφίες, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες.

04. Τι πρέπει να φοράω στις συνεδρίες;

Θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα, αναλόγως την περιοχή που θα θεραπευτεί, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τον φυσικοθεραπευτή. Επίσης συνιστάται να έχετε μαζί ένα σορτσάκι στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στα κάτω άκρα.

05. Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία;

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ως τέτοια αντιμετωπίζεται. Μετά από εκτενή έλεγχο και αξιολόγηση ο φυσικοθεραπευτής προσδιορίζει την αιτία του προβλήματος. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, αποφασίζει το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα, η διάρκεια του οποίου καθώς και το πλήθος των απαιτούμενων συνεδριών μπορεί να ποικίλλουν.

06. Ποια οφέλη παρουσιάζει η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει ενεργά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων. Επίσης βελτιώνει και συντηρεί τη φυσική απόδοση, την ανεξαρτησία κίνησης και βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Με όλα τα παραπάνω βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής.

07. Κάθε πότε μπορώ να επαναλαμβάνω τις θεραπείες στο χρόνιο πρόβλημά μου;

Αυτό εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος. Η σωστή αυτοθεραπεία και εκπαίδευση στην πρόληψη από το θεραπευτή παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της συχνότητας των επισκέψεων στο φυσικοθεραπευτή. Δεν είναι τυχαίο που επιμελείς και συνειδητοποιημένοι ασθενείς καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους χρόνια προβλήματα πόνου. Σε γενικές γραμμές μία με δύο φορές το χρόνο σε χρόνια προβλήματα πόνου, οποιαδήποτε εποχή (κυρίως Άνοιξη και Φθινόπωρο), μπορεί να είναι αρκετές για ικανοποιητική αποκατάσταση και συντήρηση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ζητάμε βοήθεια στην έναρξη των συμπτωμάτων και όχι στην κορύφωσή τους.

08. Είναι εύκολα προσβάσιμο το κέντρο φυσικοθεραπείας;

Το φυσικοθεραπευτήριο βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό Κούμα 10, στον 1ο όροφο και διαθέτει ανελκυστήρα στο ισόγειο. Η πρόσβαση ως το ασανσέρ είναι χωρίς σκαλιά.

09. Έχω κάνει φυσικοθεραπεία στο παρελθόν και δε με βοήθησε. Έχει νόημα να ξαναδοκιμάσω;

Η φυσικοθεραπεία είναι μια ολοκληρωμένη επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και ερευνάται. Κάθε θεραπευτής ασχολείται με διαφορετικές μεθόδους και έχει διαφορετικές γνώσεις και ικανότητες. Μας ενημερώνετε στο ιστορικό για προηγούμενες θεραπείες και εμείς διαλέγουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχει μόνο σημασία τι θεραπεία έχει κάνει κανείς, άλλα και ποιος Θεραπευτής την έχει κάνει.

10. Ο βελονισμός είναι επώδυνος;

Υπάρχουν πολλά είδη και τεχνικές βελονισμού και η κατάρτισή μας, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τις περισσότερες από αυτές και στο σώμα και στο αυτί.
Ο βελονισμός στο χώρο μας είναι ανώδυνος, αφού χρησιμοποιούμε ειδικές τεχνικές και τις καλύτερες ποιοτικά βελόνες μιας χρήσης.

11. Μπορώ να επικοινωνήσω απευθείας με το φυσικοθεραπευτή για να με βοηθήσει στο πρόβλημά μου ή χρειάζεται επίσκεψη στο γιατρό;

Ο φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαγνωστική ικανότητα ενός καλού γιατρού. Υπάρχουν όμως τραυματισμοί και παθήσεις μικρής εμβέλειας που μπορούν να αντιμετωπιστούν απευθείας από το φυσικοθεραπευτή με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε ένας υπεύθυνος φυσικοθεραπευτής μπορεί να εντοπίσει ύποπτα σημάδια βλάβης και να καθοδηγήσει ανάλογα τον ασθενή.