Υπέρυθρη Ακτινοβολία


Υπέρυθρη Ακτινοβολία


Υπέρυθρη Ακτινοβολία

Η θεραπεία με υπέρυθρη θερμότητα, γνωστή και ως θερμοθεραπεία, είναι η εφαρμογή θερμότητας με υπέρυθρη ακτινοβολία στο σώμα για την ανακούφιση από τον πόνο και για ενίσχυση της υγείας. Είναι μια θεραπευτική μέθοδος γνωστή από την αρχαιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, η θεραπεία θερμότητας με υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετη αντιμετώπιση για λόγους αποκατάστασης. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Καθώς οι φλέβες διαστέλλονται εξαιτίας της θερμότητας, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται γρηγορότερα και ευκολότερα στο σώμα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα και τα απόβλητα του μεταβολισμού απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα και των πόρων του δέρματος.


Ενδείξεις υπέρυθρης ακτινοβολίας στη φυσικοθεραπεία.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται σε υποξείες και χρόνιες καταστάσεις ( οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, μυικών σπασμών). Πιο συγκεκριμένα, η υπέρυθρη ακτινοβολία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών με αποτέλεσμα: τοπική αύξηση του μεταβολισμού, αύξηση της κυκλοφορίας και ταυτόχρονα τοπική αγγειοδιαστολή καθώς και υπερλειτουργία των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων.

Ένα παράδειγμα χρήσης της θερμοθεραπείας με υπέρυθρες είναι στην νεογνολογία. Τα νεογνά θερμαίνονται στις θερμοκοιτίδες των κλινικών με συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης, αφού η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ο πιο υγιεινός και ασφαλής τρόπος θέρμανσης των μωρών. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει θετικές επιρροές σε νεογέννητα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Αντενδείξεις

Η εφαρμογή υπέρυθρης ακτινοβολίας αντενδείκνυται σε δέρμα που παρουσιάζει φλεγμονές, σε περιοχές του δέρματος με υπαισθησία, σε πολύ νεαρά άτομα, σε οξείες τραυματικές καταστάσεις καθώς και σε παθήσεις των αγγείων, φλεβών ή αρτηριών.